Antwerpen vanbinnen

De herfst is in het land. Na een zachte nazomer in de maand september, ziet het ernaar uit dat in oktober de echte herfst kan beginnen. Dat zorgt voor een kleurrijk tafereel in de natuur, maar neemt natuurlijk ook heel wat regen, wind en koude temperaturen met zich mee. 


Wie daar niet helemaal mee gediend is, zal mogelijks veel binnenshuis vertoeven, maar in Antwerpen zijn er ook heel veel fijne en zelfs heel unieke dingen die je veilig binnen kan doen. En dan bedoel ik niet enkel op café gaan. Deze week 5 ideetjes die je misschien in deze periode nog eens uit je kot krijgen.


Plantijn-Moretus


Niet iedereen houdt ervan, maar voor de liefhebber is Antwerpen een uitstekende plek om aan cultuur te doen met een museumbezoek. Onze stad heeft namelijk heel wat bekende en minder bekende musea die heel wat fraais te bieden hebben. 


Één van de mooiste is zonder twijfel het Plantijn-Moretus museum. Deze oude drukkerij met woonhuis is misschien wel het beste voorbeeld van Antwerps ondernemerschap. Deze zaak maakte al furore in 16de eeuw en bleef 300 jaar lang in dezelfde familie. De gebouwen aan de gezellige vrijdagmarkt zijn ontzettend goed bewaard en het is een ware reis terug in de tijd. Het huis heeft bovendien een prachtige binnentuin, wat al reden genoeg is voor een omweg langs dit monumentaal pand.Brouwerij De Koninck


Eigenlijk hoeft deze plek haast geen introductie meer. Bekend van zijn “bolleke” is deze brouwerij aanwezig in elk Antwerps café. De oudste nog bestaande brouwerij van 't stad is voor iedereen bekend, maar de laatste jaren is er wel veel veranderd voor deze brouwerij. De basis is hetzelfde, maar een bezoek aan de brouwerij zelf is een totaal andere beleving geworden.


Geen traditioneel bezoek met gids hier. Het bezoek is individueel en volledig interactief. Zo kan je op je eigen tempo alles ervaren over dit boegbeeld van de Antwerpse brouwwereld. Na het bezoek krijg je ook nog een paar bieren om te proeven. Want bijleren is leuk, proeven is beter.


Chocolate Nation

Naast de poort van de Chinese straat kon je lange tijd naar Aquatopia. Zonder twijfel een leuk winters alternatief op de zoo een eindje verderop. Enkele jaren geleden moest dit aquarium echter plaats ruimen voor iets anders, maar wat in de plaats kwam is zeker ook de moeite.


In Chocolate Nation kan je nog een nationale trots ontdekken én proeven. Dat gebeurt ook via een interactief bezoek waar je alles leert over chocolade, maar uiteraard ook veel kan uitproberen. Plezier voor heel het gezin gegarandeerd!The Woodcutter

Nog op zoek naar een originele activiteit voor familie of vrienden? Heb je al vele malen een escape room gedaan en ben je de lasershooting en paintball beu? Dan is bijlwerpen bij The Woodcutter misschien iets voor jou. 


Begonnen in Brussel, maar nu ook in Antwerpen te beleven. Het concept is simpel. Je krijgt een bijl en die moet je naar een doelwit gooien. Een beetje zoals vogelpik, maar dan voor Vikingen of boze houthakkers. Best niet te combineren met een bezoek aan brouwerij De Koninck.


De ruien

Het is moeilijk voor te stellen, maar vroeger liepen er heel wat kanaaltjes doorheen de stad. Onze stad werd net zoals steden als Brugge en Gent doorkruist door water. Deze waterwegen waren gedurende eeuwen van belang voor handel en nijverheid, maar boven de grond is hier nauwelijks nog iets van te zien.


De kanaaltjes werden doorheen de tijd zo vervuild dat ze afgedekt moesten worden om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Je zal het misschien niet beseffen, maar je hebt mogelijks al vele keren over deze ondergrondse attractie gewandeld. De kanalen zijn er namelijk nog steeds, zij het dan met een dak erop. 


Een deel van deze onderbuik van de binnenstad kan bezocht worden. Vanaf het rijhuis op de Suikerrui worden groepsbezoeken georganiseerd en verken je een onderdeel van het huidige gangenstelsel en ontdek je dit uniek stukje ondergronds Antwerpen. Zonder twijfel een ervaring om nooit meer te vergeten!Nu kan je eens een paar leuke binnenactiviteiten in onze stad verkennen. Ken je er nog? Deel ze zeker met ons door @antwerplocals en @antwerponly te taggen. Veel plezier!