Culinaire Wereldreis

We gaan op reis voor verschillende redenen. In eerste plaats om te ontspannen, maar ook om eens een interessante bestemming te ontdekken. Zo kan je monumenten bezoeken, genieten van mooie natuur, maar voor wij Bourgondische Belgen staat vooral lekker eten heel hoog op de agenda.

Op vakantie kunnen we een voor ons exotische keukens uitproberen en zo genieten van een cultuur op onze eigen levenslustige manier.

Reizen, en dan vooral naar de verre bestemmingen zullen nog even uitgesteld moeten worden. Gelukkig is Antwerpen een echte wereldstad waar je op z'n minst je smaakpapillen op reis kan sturen.

Daarom deel ik deze week 5 adresjes die je honger naar eten uit verre oorden zeker (tijdelijk) zullen stillen.

 

Varelli

We starten onze wereldreis in Griekenland. Dit land is nog altijd een populaire vakantiebestemming en de gezelligheid van de Griekse Restaurants zal daar wel voor iets tussen zitten.

Een plek die deze sfeer en gezelligheid helemaal belichaamt is Varelli in de Sint-Andrieswijk. Ze zijn gekend voor hun 'Mezze”, wat wil zeggen dat er verschillende hapjes per tafel worden gekozen en die onder vrienden of familie worden gedeeld. De maaltijd is hier een waar sociaal gebeuren:

Plantinkaai 15, 2000 Antwerpen

 

 

Finjan

In de schaduw van het Museum Van Schone Kunsten op het Zuid kan je proeven van Midden-Oosters bij Finjan.

Vooral de pita is hier bekend, maar dit is niet je doordeweekse pitazaak. Hier wordt alles met veel zorg bereid en krijg je toch altijd net iets meer. Naast de pita die je kan combineren met allerlei sauzen, heb je hier ook heel wat andere heerlijke specialiteiten uit het Midden-Oosten.

De zaak kwam trouwens een paar jaar terug nog extra in de aandacht toen ze een vermelding kreeg in de Gault-Millau gids. Dan moet het wel goed zijn!

Graaf Van Hoornestraat 1, 2000 Antwerpen

 

 

El Sabor Andino

Binnen Latijns-Amerika wordt de Peruaanse keuken geroemd als hoogstaand en divers. Dat heeft vooral te maken met de enorme mix aan culturen die deze keuken beïnvloed heeft. De inheemse Inca cultuur zorgde voor de basis, vermengde zich met de eetgewoontes van de Spaanse overheersers en later ook nog met die van groepen migranten die naar Peru kwamen. Fusion voor dat het cool was!

El Sabor Andino bestaat sinds 2006 en wil de diverse Peruaanse keuken introduceren in België. Als je deze bijzondere keuken eens wil ontdekken, ben je hier aan het juiste adres.

Ankerrui 54, 2000 Antwerpen

 

 

Takumi

Wie denkt aan Japan, denkt waarschijnlijk meteen aan Sushi. Antwerpen heeft ondertussen al ontelbare sushibars, maar die zijn niet altijd een goede voorstelling van de Japanse keuken.

Wil je eens wat meer van deze keuken ontdekken, dan moet je zeker eens naar Takumi. Deze keten heeft ondertussen al 3 locaties in onze stad en hier kan je de typische Japanse ramen vinden. Je hebt een lange lijst van opties, met ruime keuze aan toppings en andere kleine gerechten. Ook de home made ice-tea kan ik ten zeerste aanraden.

Grote Markt 48, 2000 Antwerpen

 

Ni Shifu

Nog zo een keuken dat niet altijd eer wordt aangedaan is de Chinese. De grote meerderheid van de Chinese restaurants in België serveren enkel zwaar verwesterde gerechten die eigenlijk nog maar weinig met echt Chinees eten te maken hebben.

Voor de echte keuken zijn er verschillende plekken in de Chinese straat, maar mijn persoonlijke favoriet zit niet in de straat zelf. Een beetje verstopt tussen Casino's en Thaise massagesalons zit Ni Shifu, die de geweldige keuken uit de provincie Sichuan brengt. Deze pikante keuken is één van de meest geroemde binnen China en nu ook te proeven in Antwerpen. De zaak is behoorlijk klein en hoewel het niet opvalt, is het heel populair. Reserveren is aangeraden.

Breydelstraat 8, 2018 Antwerpen

 

 

Nu kan je met deze adressen starten aan je kleine culinaire wereldreis door Antwerpen. Heb jij onlangs een restaurant gevonden die je met de wereld wil delen? Deel deze dan door @antwerplocals en @antwerponly te taggen. Smakelijk!