Antwerpse handjes

Op de opening van de horeca gaan we nog even moeten wachten. Bovendien blijven we deze tijd van het jaar sowieso vaker binnen en gaan we iets minder wandelen. Het wordt daarom zoeken naar een leuke activiteit die je binnenshuis kan doen, en voor deze blog zocht ik eentje die met Antwerpen te maken heeft.

 

Zelf houd ik enorm veel van eten, zowel van het maken als het opeten, en ik ben daar zeker niet alleen in. Het leek me daarom leuk om eens een recept van een echte Antwerpse klassieker met jou te delen: Antwerpse handjes. Het is niet bijzonder moeilijk en snel klaar. Zo kan iedereen er snel van genieten. Zowel de mensen die het maken als de mensen die pas opduiken als de koekjes klaar zijn.

 

Het bekende koekje met amandelschilfers is een vaste waarde in Antwerpen. Het werd gelanceerd dankzij een bakkerswedstrijd  in de jaren 30 die vroeg om een nieuwe culinaire specialiteit voor de stad te ontwikkelen. Dat werd het Antwerpse handje, als verwijzing naar de legende van Brabo en Antigoon.

 

De lekkernij begon echter pas in de jaren 50 aan zijn veroveringstocht en werd dan ook beschermd. Sindsdien is het koekje niet meer weg te slaan. Er zijn tegenwoordig ook veel variaties te vinden. Zo heb je er ook in allerlei soorten chocolade en zelfs met vulling van marsepein of, ik verzin dit niet, Elixir d'Anvers. Gekker moet het niet worden!

 

Recept

 

Eerst even goed nieuws. Het beschermde recept is behoorlijk eenvoudig en bevat enkel suiker, boter, bloem, ei en geschaafde amandelen. Zaken die je normaal gezien al in huis hebt.

 

Nu iets minder goed nieuws. Net zoals speculaas moet het deeg een nachtje rusten in de koelkast. Maak deze dus zeker de dag vóór dat je koekjes gaat bakken.

 

Ingrediënten:

 

 • 325 g vanillesuiker
 • 350 g boter
 • 500 g bloem
 • 1 ei

 

Voor de afwerking:

 

 • 1 losgeklopte eierdooier
 • amandelschilfers

 

Werkwijze:

 

 1. Klop boter en suiker tot room
 2. Klop het ei erbij en daarna de bloem
 3. Het moeilijkste deel: laat de deeg een nachtje rusten in de koelkast
 4. Rol het deeg uit op een bebloemd werkoppervlak
 5. Rol tot de gewenste dikte en steek (hand)vormpjes uit
 6. Vet een ovenbakplaat in met boter
 7. Leg de koekjes op de bakplaat en bestrijk ze met de eierdooier
 8. Bestrooi met enkele amandelschilfers en bak op 160 graden voor 12 tot 15 minuten
 9. Even laten afkoelen
 10. Smullen maar!

 

Zo heb je alvast weer een project om thuis eens uit te proberen. Veel succes met deze je onderneming en deel zeker het resultaat met ons door @antwerplocals en @antwerponly te taggen! Smakelijk!