Koffie

 

't Stad is een ware hemel voor koffieliefhebbers. Elke wijk telt heel wat koffiebars die uitblinken in passie voor dit bakje troost en bieden zo voor ieder wat wils. Binnen de Leien alleen al zijn er tientallen te vinden.

 

Antwerpen heeft iets met koffie en dat al heel lang. De haven bracht al heel vroeg de koffiebonen tot bij ons. Daar kon de stad natuurlijk ook een graantje van meepikken en zo zagen heel wat koffiebranderijen het levenslicht. Denk maar aan bekende merken zoals Rombouts en Roode Pelikaan, die van Antwerpse oorsprong zijn.

 

Ook vandaag nog is de Antwerpse haven een echte draaischijf voor koffie. Er staat constant een grote voorraad opgeslagen om daarna verscheept te worden over heel de wereld. Ik heb mij ooit laten vertellen dat met de hoeveelheid die hier permanent staat, je iedereen op aarde een kopje koffie zou kunnen geven. Ik heb het nooit uitgerekend, maar het klinkt niet onmogelijk.

 

Met zo een grote voorraad in de haven kan je als stad natuurlijk niet onderdoen in de trend van hippe koffiebars die in alle grootsteden opduikt. Het interieur ziet er vaak bekend uit, maar de koffie is overal anders en uitstekend gemaakt dankzij de toewijding van de eigenaars. Zelfs rasechte Italianen hebben al toegegeven dat Antwerpen goede koffie heeft.

 

Ik hoor je al denken. Dat klink allemaal heel lekker, maar de horeca is toch gesloten? Inderdaad, voorlopig kan je niet binnen gaan zitten en hard tokkelen op je laptop terwijl je van een koffietje geniet, maar gelukkig doen veel koffiebars ook take-away, zodat we samen goed door deze periode komen. Hieronder vind je alvast 3 adresjes die je zeker eens moet bezoeken!

 

 

Caffe Mundi

 

Deze koffiebar in het hart van het historisch centrum heeft niet alleen goede koffie van over heel de wereld, maar de bonen worden gebrand om de hoek in hun eigen koffiebranderij, Cross Roast. Verser gaat het niet worden.

 

Normaal gezien kan je ook deze microbranderij bezoeken en alles te weten komen over koffie. Dit gaat nog even wachten, maar wandel zeker eens langs het raam van Caffe Mundi, op wandelafstand van de Grote Markt, om al wat te proeven van wat ze te bieden hebben.

 

Oude Beurs 24, 2000 Antwerpen

 

https://www.caffemundi.be/

 

https://www.crossroast.be/

 

 

Normo

 

Deze hippe koffiebar in de studentenbuurt ziet er een beetje uit uit als iemands woonkamer en het is hier gewoonlijk gezellig vertoeven. Normo brandt ook de koffie zelf, in eigen koffiebranderij in het volkse Borgerhout.

 

Ook hier is er een duidelijke filosofie. De link met de boeren die hard werken voor goede koffiebonen te leveren wordt duidelijk aangehaald. Bovendien is dit de plek voor de slowcoffeeliefhebbers. Elke week wijzigt het aanbod. Hier geen doodgewone industriële koffie!

 

Minderbroedersrui 30, 2000 Antwerpen

 

https://normocoffee.be/

 

 

Amici

 

Deze gezellige koffiebar in de Kammenstraat is een initiatief van Sant'egidio. Een katholieke organisatie die zich inzet voor de armen in de samenleving. Wat deze plek helemaal speciaal maakt is dat het gerund wordt door volwassenen met een mentale beperking, samen met professionelen en vrijwilligers.

 

Dit is zeker een infinitief die het waard is om te steunen en ik heb van een Italiaanse vrijwilliger gehoord dat de koffie er uitstekend is. Bovendien gaat de opbrengst van de koffiebar naar initiatieven voor de armen. Reden genoeg om eens langs te komen!

 

Kammenstraat 49, 2000 Antwerpen

 

https://www.santegidio.be/organisaties/amici-coffee-books/

 

 

Zo heb je alvast een paar adresjes waar je eens langs kan gaan voor een goede koffie met een verhaal. Deze drie werden uitgekozen na een rondvraag bij enkele koffieliefhebbers waarbij ook gezocht werd naar zaken met een bijzonder concept. Staat je favoriete koffiebar er niet bij? Laat ons dan zeker weten welke hier bij had moeten staan! Van plan om binnenkort een van deze adresjes aan te doen? Laat ons dan zeker weten wat je gedronken heb door @antwerponly en @antwerplocals te taggen! Geniet ervan en tot volgende keer!