Halloween

 

De donkere herfstdagen zijn nu helemaal aangebroken. Het wordt nu echt kouder en steeds vroeger donker. Bovendien vraagt de huidige situatie meer dan ooit om zo veel mogelijk binnen te blijven. Gelukkig weten wij het binnenshuis ook gezellig te maken, al zal dat dit jaar misschien wat anders zijn.

 

Naast de klassieke kerstperiode dat altijd iets is om naar uit te kijken, is Halloween uitgegroeid tot een onofficiële feestdag dat gretig gevierd wordt. Het feest is overgewaaid uit de Verenigde Staten en hoewel ik nog niet veel kinderen van deur tot deur heb zien gaan voor snoep, zijn er genoeg mensen die zich verkleden, feestjes die georganiseerd worden en zelfs horrordiners die gehouden worden. Ook de winkels doen hun bijdrage door hun interieur griezelig aan te kleden.

 

Dit jaar zal er niet veel verkleed worden, maar dat wil niet zeggen dat je het niet thuis eng kan maken. Films genoeg om met je gezin of huisgenoten te griezelen of enge verhalen die je bij kaarslicht aan elkaar kan vertellen, eventueel terwijl je met een zaklamp in je gezicht schijnt.

 

Voor wie nog wat inspiratie voor enge verhalen nodig heeft, deel ik hier drie enge Antwerpse verhalen die je vrienden of familie de stuipen op het lijf kunnen jagen. Neem er gerust een warme chocomelk bij, inclusief pumpkin spice, om in de juiste sfeer te komen.

 

 

Kludde

 

De demon Kludde is afkomstig van de Scheldestreek en werd onder andere in de buurt van Antwerpen gezien. Deze kwelgeest lijkt op vele vlakken op de Lange Wapper die in de vorige blogpost opgevoerd werd. Hij kan ook van gedaante veranderen, zo zou hij kunnen veranderen in een zwarte hond of een zwarte kat, en kan ook heel groot en heel klein worden.

 

Het is misschien goed dat we nu een avondklok hebben, want je mag dan wel veilig zijn voor de Lange Wapper nu dat de café's gesloten zijn, Kludde komt 's nachts tevoorschijn en neemt het niet zo nauw met de persoon die het aanvalt.

 

Als je gerinkel hoort van een ketting, dan weet je dat hij in de buurt is. Voor je het weet springt hij in je nek en ben je verplicht hem voor de rest van de avond te dragen. Slechts weinigen konden hem afschudden.

 

 

Cornelius Guldentops

 

Vandaag de dag kent iedereen de Grote Markt als het mooie hart van historisch Antwerpen met zijn prachtig stadhuis, gildenhuizen en gezellig café's, maar dat was niet altijd zo. De Grote Markt was vroeger ook de plaats waar mensen ter dood veroordeeld werden.

 

Zo wordt er gezegd dat de dief Cornelius Guldentops op 30 oktober 1799 op de Grote markt werd onthoofd. Hij zou vandaag nog altijd ronddolen op het domein van het kasteel Mussenburg in Edegem, waar hij zijn buit zou verstopt hebben. Aangezien hij geen hoofd heeft, zal die zoektocht nog lang duren.

 

 

 

De hond van 's Gravenwezel

 

Er was eens een man in 's Gravenwezel die een zwarte hond bezat. Op een dag overleed de man, maar zijn trouwe viervoeter ging nog elke avond zijn baasje opzoeken op het kerkhof. Sommigen beweerden dat de man uit zijn graf kwam om de hond te troosten.

 

Uiteindelijk werd besloten om de hond met een ketting vast te maken, zodat hij niet maar naar het kerkhof kon lopen. Wonderbaarlijk genoeg, om klokslag middernacht rukte de hond zich los en ging hij naar zijn baasje. Drie boeren volgden de hond en zagen hem harder dan ooit janken aan het graf.

 

Plots scheurde de aarde open en in een zee van vuur kwam de man tevoorschijn. De hond stopte met janken. De volgende dag werd het dier dood teruggevonden.

 

 

Zo heb je wat nieuwe griezelige verhalen om te vertellen. Heb jij ook wat mysterieuze of griezelige anecdotes over Antwerpen? Deel deze dan met ons via antwerplocals en @antwerponly. Tot volgende keer!