Groene stad

In een bruisende stad als Antwerpen wonen is leuk, maar af en toe trekken we ons ook wel graag terug in de natuur. Onze stad is echter behoorlijk volgebouwd en dat maakt het niet altijd voor de hand liggend om even te ontsnappen aan de drukte.


Gelukkig zijn er toch heel wat groene plekken aan de rand van de stad, maar zelfs op onverwachte plaatsen in de buurt van het centrum zijn er plekken waar je kan genieten van een stukje groene, en in deze periode vooral veelkleurige stad. 


Voor diegenen die op zoek zijn naar wat inspiratie voor de volgende herfstwandeling heb ik een lijst gemaakt met vijf leuke locaties om binnenkort te (her)ontdekken.


De ZOO


Als ik vroeger op zoek was naar een plekje om even rustig te zitten in de buurt van Antwerpen-Centraal, dan was dat vaak niet echt een gemakkelijke opdracht. Natuurlijk kan je in het station gaan zitten, dat een prachtig decor is om je broodje op te eten. Is het echter mooi weer, dan zitten wij Belgen toch liever buiten om te genieten van de zon en de buitenlucht. Nu kan de ZOO van Antwerpen daar soelaas in brengen. 


Natuurlijk kan je niet zomaar de ZOO binnen, tenzij je een abonnement hebt, maar sinds enkele jaren kan je ook zonder betalen van een stukje dierentuin genieten. De eigenlijke inkom is nu wat meer naar achter geplaatst, zodat je zelfs zonder de ZOO te bezoeken al een de sfeer kan komen opsnuiven op het plein voor de ingang. Hier kan je even komen zitten om uit te rusten in belle epoque stijl, inclusief uitzicht op de flamingo's. Het plein werd dan ook heel toepasselijk omgedoopt naar Flamingoplein.Botanische tuin


Er wordt wel een geklaagd dat er te weinig groen is in het centrum van Antwerpen en daar is zeker wel wat van aan, maar je kan zelfs in het centrum stukjes groen vinden die echt de moeite waard zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de botanische tuin, ook wel gekend als Den Bonatiek. Het is zit een beetje verstopt tussen het Mechelseplein en de Leopoldstraat, maar het loont om eens een omweg  te maken naar deze unieke plek.


Den Botaniek werd aangelegd om het aanpalende St-Elisabethgasthuis te voorzien van geneeskrachtige kruiden. Vandaag telt de tuin nog altijd heel veel verschillende soorten planten en kruiden. Door de grote omvang van verschillende soorten is er elk seizoen wel iets te zien, maar het is bovenal gewoon een fijne plek om even uit te rusten, een boek te lezen of misschien zelfs een leuke plek voor een eerste date.Stadspark


Het eerste echte park op deze lijst. Het stadspark ligt net buiten de Leien en is zeer goed te bereiken vanaf het centrum. Het had de laatste jaren niet zo een goede reputatie, maar de stad is momenteel bezig met een herwaardering zodat het een perfect plek wordt om niet ver van het centrum te wandelen, te sporten of te genieten van de buitenlucht.


Dit driehoekige park werd aangelegd op de restanten van Fort Herentals. Dit fort was een voorvesting van de oude stadswallen. Het park werd ontworpen in romantische landschapsstijl, met veel bebossing, kleine weggetjes en centrale vijver. 


Wist je trouwens dat het Museum Van Schone Kunsten op 't Zuid normaal gezien in dit park had moeten staan? De straatnamen waren zelfs al veranderd om de komst van het museum te eren. Het is dus niet toevallig dat de straten rond het park allemaal naar schilders zijn genoemd. Het plan ging uiteindelijk niet door, maar zo erg is dat niet. Zo hebben wij meer park om van te genieten.Rivierenhof


In de Antwerpse rand vind je nog heel wat voormalige buitenverblijven. Deze grote domeinen met kasteel of landhuis werden aangelegd door de rijke families die af en toe de stad wilden ontvluchten. Deze landgoeden waren werelden op zich en werden naar de visie van de eigenaars ontworpen als een plek van ontspanning en vertier.


Doorheen de jaren werden deze domeinen vaak verkocht en dan bebouwd, maar er zijn nog heel wat domeinen die door stad of provincie opgekocht en omgetoverd werden tot openbare parken. 


De grootste van deze lusthoven is het Rivierenhof. Dit gigantische park is niet enkel een belangrijke long voor onze stad, maar het is nu ook de perfecte plek voor een prachtige uitstap. Naast een goede plek om te wandelen heeft het ook veel plekken om te sporten en in de zomer kan je zelfs naar het OLT, het openluchttheater van het park. Kortom, het is nog steeds een plek om de stad te ontvluchten, maar nu mogen wij er allemaal van genieten.Boekenberg


Ook dit park in Deurne-Zuid was vroeger een buitenverblijf dat nu open is voor iedereen. Het park is veel kleiner dan het Rivierenhof, maar daarom niet minder interessant. In dit park vind je naast het Kasteel Boekenberg ook heel wat vreemde gebouwen en kitscherige dingen, die getuigen van de fantasie van vroegere eigenaars. 


Zo heb je een overblijfsel van een Chinese pagode, een brug die recht uit de Efteling zou kunnen komen en een nep ruïnetoren met namaakgrot. Het park is ook wat wilder van uitzicht en dat komt omdat het park als minibos wordt beschouwd en de natuur voor een groot deel zijn gang mag gaan.


Deze minder bekende plek is een goede trip in een stukje natuur binnen Antwerpen en leuk om even tot rust te komen. Het park beschikt ook over een populaire zwemvijver. Zeker iets om naar uit te kijken voor de komende zomer.Hopelijk weet je nu waar je naartoe moet voor je volgende wandeling. Onlangs naar een van deze plekken geweest? Heb je zelf nog leuke suggesties? Laat het ons zeker weten door @antwerplocals en @antwerponly te taggen! Veel wandelplezier!