Antwerps brouwgeweld

Belgisch bier is wereldberoemd. Onze biercultuur staat zelfs zo hoog aangeschreven dat het ondertussen werelderfgoed geworden is. Dat je in Antwerpen veel leuke café's hebt met een lange lijst bieren, is daarom voor ons heel vanzelfsprekend.

 

De laatste jaren zijn er zelfs heel wat kleine brouwerijen bijgekomen in Antwerpen en omstreken en die verdienen wel eens onze aandacht. De horeca, maar ook de brouwerijen hebben de laatste maanden moeilijke tijden doorgemaakt. Tijd om met je bubbel op café te gaan om eens iets uit eigen streek te proeven.

 

In deze blogpost ontdek je 3 kleinschalige brouwerijen uit de buurt die de moeite meer dan waard zijn. Het gaat hier tenslotte om ons werelderfgoed.

Cabardouche

Wat begon als een idee van een groepje vrienden op een biercursus is nu uitgegroeid tot een ware brouwerij in Borgerhout. Als één van de projecten in de Centers onder de spoorlijn hebben ze zonder twijfel een heel originele locatie uitgekozen.

 

Met hun slogan “lekkers achter glas” kondigen ze niet alleen aan smaakvolle bieren te maken, maar dragen ze ook hun concept uit. Cabardouche is namelijk de Antwerpse benaming voor een, laat ons zeggen, “werkplek van een prostituee”. Al de bieren krijgen daarom een ondeugende naam zoals “Blonde stoot”  en “Stout Mokke” en elk jaar komt zelfs een andere “Escorte Deluxe” uit.

 

Je kan hun bieren vinden in veel café's en winkels, maar sinds kort is er ook een afhaalservice. Tijd dus om die wulpse bieren eens te proberen.

 

Vleesmeester

Ook deze brouwerij begon met een groep vrienden. Al tien jaar wordt er duchtig geëxperimenteerd met heel wat recepten en sinds kort hebben ook zij een eigen locatie in Edegem, en ook deze is origineel.

 

Vleesmeester brewery heeft zijn intrek genomen in de oude pastorij dat nu de passende naam “Hoogmis” draagt. Het is een brouwerij, proeflokaal en podiumcafé in één. De hoogmis heeft bovendien een grote tuin waar het aangenaam vertoeven is. En nog een leuk weetje: komiek Philippe Geubels is een van de investeerders van de brouwerij (zelf brouwt hij niet).

 

Je vraagt je misschien af. Wat heeft deze brouwerij met vlees te maken? Eigenlijk helemaal niets. Het is een verwijzing naar de begindagen, waar vrienden de schrootmolen zagen als gehaktmolen en dachten dat de brouwers misschien wel stiekem vleesmeesters waren.

 

Zeker eens de moeite waard om dit initiatief eens op de te zoeken onder de kerktoren.

 

Tall Poppy

In tegenstelling tot de vorige twee brouwerijen bestaat Tall Poppy maar uit 1 persoon. Jo heeft vier dagen per week nog een job bij informaticabedrijf Cronos en 1 dag per week brouwt hij bier. Dat zijn baas dat reuze ok vindt moet een understatement zijn, want Jo heeft een ruimte ter beschikking gekregen op de het domein van zijn werkgever om zijn recepten uit te werken. Niet slecht!

 

De meeste brouwerijen werken aan een vaste selectie, maar bij Tall Poppy ligt dat net iets anders. In principe wordt elk brouwsel maar 1 x gemaakt. Elk bier is eigenlijk een “pop-up” bier en wordt niet meer bijgemaakt. Op deze manier krijgen we steeds iets nieuws en dat is zeker interessant. Jo werkt ook veel samen om nieuwe bieren uit te werken, wat ook al zeer veel mooie dingen opgebracht heeft.

 

De brouwerij is niet te bezoeken, maar kijk zeker eens uit in de winkel naar etiketten met een klaproos op een witte of zwarte achtergrond en ontdek telkens iets nieuws.

 

 

Dit is natuurlijk ook maar een greep van het nieuwe brouwgeweld in Antwerpen. Er komen steeds nieuwe projecten bij en dat maakt deze wereld heel erg divers. Hier nog een paar die het vermelden meer dan waard zijn: Galea, Inglorious Brew Stars, Gistgeest en Speciale Belge taproom in 't PAKT plant nu ook een in-huis brouwerij. Zeker iets om naar uit te kijken.

 

Nu is het aan jullie om ons cultureel erfgoed te steunen en deze pareltjes te gaan proeven. Heb je iets goed gedronken van eigen bodem? Deel het zeker met ons door @antwerplocals en @antwerponly te taggen. Schol!