Street art

De laatste jaren is street art aan een ware opmars bezig in onze stad. Overal kan je deze kunstwerken tegenkomen, soms verborgen, maar steeds vaker zeer opvallend. Ze geven hoe dan ook veel kleur aan het straatbeeld. 


Het is misschien wel het ideale moment om tijdens één van onze vele wandelingen in eigen stad ook deze kant van Antwerpen te ontdekken. Ik geef jullie alvast een paar leuke kunstwerken, verspreid over de stad. 


Mural for my father – Centrum


In een zijstraat van de Meir vind je een kunstwerk dat – geloof het of niet – besteld werd door de stad Antwerpen. In 2018 werd het Barokjaar gevierd en dat ging gepaard met heel wat activiteiten, waaronder het schilderen van 'Baroque murals'. Verschillende graffitikunstenaars werden gevraagd om op een moderne manier de barokkunst in het straatbeeld te zetten. 


Voor dit werk liet de stad El Mac uit Los Angeles komen. Hij baseerde zich voor dit werk op een schilderij van Vlaams schilder Michaelina Wautier. Het is een ode aan zijn eigen vader, die model heeft gestaan voor dit werk!


Humain – Het Zuid


Het vorige werk werd besteld door de stad Antwerpen, maar deze doet het nog beter. Deze werd aangebracht op de Nationale feestdag en gemaakt op vraag van Koning Filip. Het werk heeft verschillende betekenissen. De hand staat voor verbinding, het is een verwijzing naar de Brabo en Antigoon legende, maar het wijst ook naar ons koloniaal verleden. Zeker dat laatste geeft stof tot nadenken.


Dit werk is van de hand van Zenith, ook wel beter bekend als Matthias Schoenaerts. Deze acteur van bij ons zit momenteel vaak in Amerika waar hij een geweldige carrière uitbouwt, maar hij is ook graffitiartiest en de voorbije maanden heeft hij onder zijn andere artiestennaam een paar indrukkende murals gemaakt.


Under the bridge – Berchem


Het station van Berchem had lange tijd te kampen met illegale graffiti. Sommige waren nog fraai, de meeste niet om aan te zien. Een paar jaar geleden werd beslist om artiesten uit te nodigen om het hele station onder handen te nemen, met een zeer kleurrijk resultaat. Uiteindelijk volgde ook de brug naast het station, dat was voor veel mensen te donker en grijs.


Kunstenaar Smok werd gevraagd om dit “donkere hol” wat op te fleuren en deed dat met enkele dieren. Dit is een verwijzing naar het natuurreservaat Wolvenberg in de buurt van het station. Nu vergezellen deze dieren je wanneer je op je bus wacht, zoals deze mooie vos.


Tizarte 2018 – 't Eilandje


Tizarte is een street art festival op 't Eilandje. Deze wijk heeft de voorbije jaren een ware metamorfose doorgemaakt. Van een wijk waar niemand wilde komen tot place to be. Deze opkomende wijk wordt tijdens het festival elk jaar door samenwerkingen van verschillende artiesten letterlijk in de verfgezet. 


Dit werd in 2018 gemaakt door Cee Pil  en K. Shit. Beide van Belgische bodem en geroemd voor hun werk. Deze keer hebben ze samen dit werk gemaakt met zeer veel oog voor detail en diepte. Je wordt als het ware opgezogen.


Brick by Brick – Borgerhout


Sommige mensen vinden dat hun gevel er maar gewoon uitziet. Daar is nu een oplossing voor! Tegenwoordig kan je gewoon aan graffitiartiesten vragen om je voorgevel onder handen te nemen. 


Dit legomannetje is het werkt van Rise One, een Antwerpse artiest die met zijn collectief Aerosol Kings heel actief is in het street art verhaal. Ze hebben heel wat werken op hun naam staan en zijn de drijvende kracht achter een jaarlijkse bijeenkomst van artiesten van over heel wereld in Berchem, de “Meeting of Styles”. En zo te zien kan je ook kunstwerken bestellen!


Deze werken zijn natuurlijk nog maar het topje van ijsberg, maar je kan al eens proberen deze te spotten.


Wil je nog meer ontdekken? De website van Street Art Antwerp probeert al deze kunstwerken in kaart te brengen met behulp van “Street Art Hunters”. Er komen steeds nieuwe werken bij, dus er is constant iets nieuws te ontdekken!


Hopelijk heb je nu helemaal zin gekregen om zelf eens op stap te gaan om deze murals te gaan zoeken. Kom je er één tegen of wil je een mooi werk delen? Deel die dan met ons door @antwerplocals en @antwerponly te taggen. Tot volgende keer en veel succes op je zoektocht!