Dit weekend is het weer Sinterklaas en dat mag je geweten hebben. Al weken worden we in de winkel regelmatig overvallen met heel wat lekkers voor de brave kinderen. Al hoeft dit natuurlijk niet enkel voor de kinderen te zijn. Ook volwassen lusten wel een stuk speculaas, een blok marsepein, een chocolade figuurtje of een mandarijntje als ze zogezegd gezond willen doen.
Het hoeft geen betoog dat de Antwerpenaar zoals de meeste Belgen houdt van het goede leven en snoepen hoort daar zeker bij. Onze stad wordt bovendien wel eens de koekenstad genoemd, wat toch wel wijst op een degelijke toewijding aan zoetigheden. Waar de bijnaam precies vandaan komt, daar zijn verschillende verklaringen voor. De meest populaire en logische theorie verwijst naar de vele koekjesfabrieken die de stad vroeger telde, waarvan de 2 bekendste zich dichtbij een treinstation bevonden en zo de treinreizigers verwelkomden met de zoete geur van koekjes.
Onze zoete stad heeft nog altijd heel wat te bieden op vlak van dit soort guilty pleasures. Veel merken zijn bij wijze van spreken van staatsbelang en worden steeds met trots gepresenteerd als Antwerpse streekproduct, maar er zijn er ook enkele zeer populaire koekjes waarvan de Antwerpse oorsprong wel eens vergeten wordt. Tijd dus om onze kennis van al dat lekkers nog eens op te frissen!
Antwerpse handjes
Wij willen duidelijk eten en drinken bij alles betrekken. We snoepen met Sinterklaas, maar daar stopt het niet. Naast ons volproppen met kerstmis, eten wij taart met Driekoningen, worstenbroden met verloren maandag en voor een of andere reden eten wij pannenkoeken voor lichtmis. Ook voor bijna alle feesten, evenementen bestaat er wel een bier. Zo heb je in het naburige Lier het Mammoet bier, genoemd naar een mammoet die ze in Lier gevonden hebben.
In deze traditie kom je natuurlijk ook de Antwerpse handjes tegen. Deze handvormige koekjes met amandelschilfers zijn een verwijzing naar de legende van Brabo en Antigoon. Het oorspronkelijke koekje werd ontworpen in de jaren 30 tijdens een wedstrijd dat de deelnemers vroeg om een nieuwe specialiteit voor Antwerpen te ontwerpen. Het werd het handvormig koekje van Jos Hakker, dat toevallig ook de initiatiefnemer was van de wedstrijd.
De koekjes zijn een beschermd streekproduct en je kan ze op vele plaatsen in de binnenstad vinden. Je kan bovendien buiten de oorspronkelijke koekjes nu ook chocolade versies krijgen en zelfs een praline met marsepein en Elixir d'Anvers!
Caramella Mokatine
De Caramella Mokatine van Confiserie Roodthooft is een schoon voorbeeld van Antwerpse vindingrijkheid. Deze koffiebonbon dat vooral bij de oudere generatie nog zeer in trek is, en ook in de volksmond 'arabierkes' genoemd, heeft bij wijze van spreken een wereldreis afgelegd voor het een icoon onder de snoepjes werd.
Laten we beginnen met de verpakking. Deze zakvorm werd geïnspireerd door Italiaanse snoepjes en wordt 'sachetti' genoemd en werd gekozen om te kunnen opvallen, want het moest kunnen opvallen tussen de andere snoep. Daarom werd ook voor het Italiaans klinkende 'Caramella' in de naam gekozen.
Zo hebben we al een link met Italië, maar waarom een opdruk van een arabier? Voor de koffiesmaak werden arabica-koffiebonen gebruikt, dus het leek logisch om een afbeelding van een arabier te gebruiken, wat het snoepje ineens zeer exotisch maakte. De mokatine is dan weer een verwijzing naar de stad Mokka, waar de koffiebonen vandaag komen.
Nu heb je een heel verhaal om te vertellen de volgende keer dat iemand deze bonbons bovenhaalt!
Chocolate Line
Onze stad was vroeger niet enkel bekend voor zijn koekjes, maar ook voor zijn chocolade. Zo ontstonden hier de eerste chocoladefabrieken, waarvan je waarschijnlijk Meurisse nog wel kent. Dit was één van de pioniers en bevond zich op het Damplein, op wandelafstand van wat nu Park Spoor Noord is. Veel van deze merken zijn nu verdwenen, maar chocolatiers hebben wij genoeg.
De veruit interessantste is de Chocolate Line van Dominique Persoons. De heer Persoons mag dan wel een Bruggeling zijn, Chocolate Line is een grote meerwaarde voor onze stad en van de verschillende locaties is die in Antwerpen wel de origineelste.
De winkel bevindt zich in het Paleis op de Meir, waar je een hele selectie aan pralines kan kopen met de meest gekke smaken en dat allemaal in een keizerlijke omgeving, inclusief chocolade Napoleon in de hoek. Zeker eens een bezoekje waard.
Vermeiren Speculoos
Speculoos is een typisch Belgisch product dat we misschien nog het meest associëren met Sinterklaas, maar het is zo goed dat we het heel het jaar door eten. Verschillende streken claimen de enige echte speculoos te maken, denk maar aan Hasseltse speculaas.
In de omgeving van Antwerpen kan je nochtans ook uitstekende traditionele speculoos vinden, zoals die van Vermeiren.
Vermeiren is een familiebedrijf uit Bornem met een lange traditie. Vorig jaar bestond het bedrijf 100 jaar, maar deze familie bakt al lekkere dingen sinds de 17de eeuw. Ze zijn vooral gekend voor hun volkoren speculoos, maar hebben ook hun eigen speculoospasta en zelfs ijs met stukjes speculoos. Iets om naar uit te kijken deze zomer, of gewoon binnenshuis op te eten.
Choco Prince
Wij kennen allemaal de koekjes van Choco Prince. De ronde gevulde koekjes in rolverpakking. Maar wist je dat dit oorspronkelijk een Antwerps merk was? In de jaren 20 wordt deze koek al gemaakt bij De Beukelaer, een van de grote koekjesfabrieken van 't Stad. De fabriek stond vroeger net achter het Centraal-Station, dus als je hier aankwam, werd je begroet door de geur van de koekjes van De Beukelaer.
Ik hoor je denken. Choco Prince is toch van LU, een Frans merk? Klopt, de Beukelaert fuseerde in 1969 met een andere Antwerpse fabriek Parein en werd in '77 overgenomen door LU, maar heel veel Antwerpse merken worden nog altijd gemaakt onder een andere naam. Enig idee welke nog een Antwerpse oorsprong hebben? Kijk zeker eens in de supermarkt, sommige koekjes dragen zelfs nog altijd Beukelaer in hun naam!
Nu heb je weer wat inspiratie voor de volgende keer dat je in de koekenrayon staat. Wat is jouw favoriete koek? Laat het ons weten door @antwerplocals en @antwerponly te taggen. Veel smulplezier!