Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent normaal gezien uitkijken naar kerst met de familie en uitgaan op oudejaarsavond om het nieuwe jaar goed in te zetten.
Dit jaar ziet dat er echter wat anders uit. We moeten in beperkte kring vieren en voor middernacht moet iedereen weer thuis zijn. Dat is voor veel mensen natuurlijk niet hoe ze het graag hadden gezien, maar dat wil niet zeggen dat we niet op een andere manier iets gezelligs kunnen doen.
Je vraagt je waarschijnlijk af wat je dan in groep kan doen. Als je met meerdere mensen wil afspreken moet dat sowieso buiten en best ergens openbaar, dan kunnen je niet-knuffelcontacten tenminste ergens naar het toilet.
Daarom stel ik jullie een kerstwandeling door de binnenstad voor, langs mooie pleintjes die vaak ook mooi verlicht zijn deze tijd van het jaar. In deze blogpost krijg je de route en bovendien een woordje uitleg voor onderweg. Tijd dus om de foute kersttruien uit de kast te halen, kerstmutsen op te zetten en neem ook maar een thermos glühwein of chocomelk mee. Hier gaan we!
Steenplein
We starten onze wandeling aan het Steenplein, waar normaal gezien een deel van de kerstmarkt opgesteld staat. Dit jaar geen blokhutten, maar de bomen zijn wel prachtig in lichtjes gehuld. Het reuzenrad is wel terug, dus hier kan je nog coronaproof genieten van een uitzicht op onze stad.
Het Steenplein is heel passend de start van deze wandeling, aangezien we hier toch aan de wieg staan van de haven en bij uitbreiding de stad. Het Steen is daar eigenlijk de enige stille getuige van. Dit oudste gebouw van 't stad is het laatste stuk omwalling van de Burcht, het oorspronkelijke centrum van Antwerpen, dat volledig verdwenen is na het rechttrekken van de kaaien.
Momenteel wordt er wel hard gewerkt aan de herwaardering van dit oude stuk Antwerpen, met cruiseterminal aan het Steen. Op deze manier kunnen in de toekomst toeristen aanmeren en de stad binnentreden op een soortgelijke manier als vroeger. Iets om naar uit te kijken volgend jaar, wanneer alles wat normaler wordt. Ondertussen is het Steen wel een mooi decor voor de sfeervolle inrichting van het plein.
Ga nu via de Suikerrui naar de Grote Markt.
Grote Markt
Dit plein is het echte uithangbord van onze stad en de bekendste plek die zelfs mensen buiten Antwerpen kennen, naast dan misschien de overvolle Meir. Dit plein is natuurlijk ook vaak het toneel van evenementen en ook de kerstmarkt, maar gelukkig ziet het er dit jaar ook prachtig uit. De traditionele kerstboom staat er, samen met een overaanbod aan lichtjes en op het stadhuis worden ook sterren geprojecteerd.
We mogen trots zijn op onze Grote Markt. Deze plek wordt gesierd door vele prachtige Gildenhuizen en een uniek stadhuis uit de 16de eeuw. Allemaal getuigen van het belang van Antwerpen als handelstad. Het stadhuis wordt momenteel nog gerenoveerd, maar langzaam maar zeker worden de steigers weggehaald en kunnen we het weer bewonderen.
Voor het stadhuis vind je ook nog de fontein van Brabo die de hand van de reus in de Schelde gooit, verwijzend naar de legende die wij gretig aan de bezoekers van onze stad vertellen. Wist je trouwens dat er op deze plaats ooit een vrijheidsboom stond? Folklore was duidelijk belangrijker dan de overwinning van een oorlog, of misschien vonden ze de daad van Brabo de ultieme overwinning.
Stap nu richting de smalle deel van de Grote Markt (met het stadhuis in de rug) en blijf rechtdoor wandelen richting het Hendrik Conscienceplein.
Hendik Conscienceplein
Op dit plein kom je in een totaal andere wereld. Je waant je gewoon in het verre Italië. Hier iets minder kerstverlichting, maar wel een mooi verlichte boom en het decor doet de rest.
Het uitzicht van dit plein werd bijna volledig bepaald door de Jezuïeten, die de Carolus Borromeuskerk en hun eigen woonvertrekken en studiecentrum rond het plein bouwden. Dit werd allemaal naar de smaak van de tijd gebouwd. Vooral de kerk is overduidelijk barok, wat de Italiaanse look and feel verklaart.
Om heel dit complex te kunnen bouwen, moesten de Jezuïeten ook een groot stuk van de Ruien overwelven, die ongeveer onder het midden van het plein en zelfs onder de kerk loopt. In de kelder van de kerk is er zelfs een doorgang tot het kanaal, en het is niet duidelijk waarom die doorgang er precies is.
Tegenover de kerk staat het standbeeld van de schrijver Hendrik Conscience, waar het plein naar is genoemd. Vaak wordt hij uitgedost met een sjaal of een hoofddeksel of krijgt hij een pintje in de hand. Misschien heeft hij deze keer wel een kerstmuts op zijn hoofd.
Zeg Hendrik vaarwel en wandel langs de kerk naar de Wolstraat. Aan de Wolstraat ga je naar rechts en aan het kruispunt steek je de straat over om de Minderbroedersrui te volgen. Na even wandelen zal je een standbeeld tegenkomen. Hier steek je de straat over en neem je de Minderbroedersstraat.
Aan het einde van de straat kom je het portaal van de Kunstacademie tegen. Hier draai je naar links en neem dan de eerste rechts. Deze straat komt uit op de Stadswaag.
Stadswaag
Het mag hier dan wel stil zijn, maar schijn bedriegt. In normale tijden bruist het hier van leven. We bevinden ons namelijk in de studentenbuurt en dit plein huist heel wat studentencafés en is voor velen de plek om uit te gaan. Hopelijk komen ze binnenkort weer terug, maar nu kan je even dit mooie plein in alle rust bekijken.
De naam stadswaag verwijst trouwens naar een gebouw dat vroeger midden op het plein stond, waar goederen werden gewogen om de belastingen op deze producten te bepalen. Dit gebouw werd door een zeppelin gebombardeerd en werd nooit heropgebouwd. Misschien besefte ze dat het plein er zo mooier uitzag.
Neem nu de straat naast café Köln en neem de derde straat rechts. Je begeeft je nu op de paardenmarkt. Volg deze straat en sla de eerste straat links in. Vanaf hier wandel je rechtdoor, steek je de Ankerrui over en kom je zo aan op 't Eilandje.
Dokken 't Eilandje
We zijn aangekomen op het einde van onze wandeling. Hier aan de dokken kan je nog genieten van het uitzicht op de vele boten die voor kerst versierd zijn.
Dit stadsdeel werd lange tijd verloederd, maar kreeg de laatste jaren een volledige make-over en dat mag gezien worden. Het is momenteel een van de populairste wijken van 't Stad. Een bewijs dat altijd alles terugkomt. Volgend jaar wordt het daarom allicht weer beter.
Zalige kerst en gelukkig 2021!
Hopelijk heb je nu wat inspiratie voor de komende dagen een gezellige wandeling te maken. Deel zeker de foto's van jullie kerstwandeling met @antwerponly en @antwerplocals. Tot volgend jaar! ;)