Vakantie in 't Stad

Nu dat we dit jaar niet ver kunnen reizen, zullen we het vakantiegevoel korter bij huis moeten zoeken. Gelukkig is Antwerpen een veelzijdige stad waar die ervaring nooit ver weg is. Tijd dus om wat inspiratie op te doen! 


Genieten aan het water


Een uitstap naar de kust is voor velen een perfecte korte uitstap om even uit te blazen, maar beelden van drukke zeedijken en het vooruitzicht dat we een plaats op het strand moeten reserveren doen ons wel even nadenken. Zo ver hoeven we het helemaal niet te zoeken. Antwerpen heeft als havenstad genoeg leuke plekjes aan het water.


In de vakantie willen velen naar het strand en natuurlijk heeft Antwerpen dat ook! Het strand van Sint-Anneke op Linkeroever mag dan niet heel groot zijn en zwemmen in de Schelde zou ik niet proberen, toch kan dit een leuk alternatief zijn. Bovendien krijg je het uitzicht op de stad er gratis bij. Dat heb je niet in Oostende. 


Geen strand nodig, maar lig je graag aan het water? Dan kan je even uitblazen aan Galgenweel op Linkeroever of aan het Noordkasteel op Rechteroever. Beide perfect voor een verfrissende uitstap. 


Natuurlijk weet je als echte Antwerpenaar dat je ook gewoon kan zitten op de kaaien. Je kan aan het Steenplein of op de nieuwe wandeldijk aan het Zuid ook gewoon genieten van de lichtjes op de Schelde.Drankje in de hand


We gaan allemaal graag een terraske doen. Zeker op vakantie is het van levensbelang om af en toe een drankstop te maken. Dit kan ook hier op honderden plaatsen, maar waar voelt het aan als vakantie?


Geen citytrip naar Parijs dit jaar? Geen probleem! In de Kloosterstraat kan je naar Take 5 minutes in Paris en je gaat – zoals de naam al zegt – even naar Parijs. Ideaal om te genieten van een koffietje en achter de zaak is een leuke binnenkoer waar het rustig vertoeven is.


Toch meer op zoek naar een zuiderse sfeer? Misschien een zomerbar om te genieten van een lekkere cocktail in de hand, in een strandstoel met de voeten in het zand. De zomerbar van Bocadero aan de Waagnatie heeft het allemaal. 


Aan zomerbars geen gebrek Antwerpen en elke plek heeft een eigen look en feel. Zo kan je ook het ruige en alternatieve Berlijn toch wat dichter bij huis brengen in Bar Paniek. In deze artistieke zomerbar van kunstcollectief Time Circus ben je precies in de Duitse hoofdstad.Exotisch dineren


Antwerpen is een multiculturele stad die invloeden opneemt uit heel de wereld. Het moet daarom niet verbazen dat je bijna elke keuken ter wereld kan vinden in de Scheldestad. Hier een paar plekjes waar je kan dineren alsof je in het buitenland bent.


Niet naar Spanje dit jaar? Dan moet je eens naar Tapabar in de Pelgrimstraat. Dit stukje Spanje in de oude stad neemt je met zijn heerlijke tapas en sfeervolle inrichting helemaal mee naar het verre Andalusië. 


We kunnen het nog verder gaan zoeken. Je kan niet wachten om nog eens te genieten van een lekkere kom noedelsoep? Dat kan op authentieke wijze bij Baiwei in de Van Wesenbekestraat. Als je geluk hebt kan je zelfs zien hoe de kok de noedels maakt.


Op reis heb je de kans om eens iets volledig nieuws te proberen. Met een ontelbaar aantal exotische restaurants kan dit in Antwerpen even goed. Zo kan je in onze stad zelfs Ethiopisch gaan eten in Little Ethiopia. In dit prachtig ingerichte restaurant ontdek je een niet zo bekende keuken, die toch zeer de moeite waard is. Al was het maar omdat de gerechten eruit zien als kleine kunstwerkjes.  Cultuur opsnuiven


Op reis willen we ook eens mooie steden bezoeken en rondkuieren door gezellige straten. Antwerpen komt op dat vlak ook niets tekort. De Grote Markt kennen we al, maar ben je al eens in Zurenborg geweest? Deze wijk staat bol van monumentale panden die er haast uitzien als kleine (of niet zo kleine) paleizen. Perfect om eens door te wandelen en daarna kan je uitrusten op de Dageraadsplaats. Een van de gezelligste pleintjes van 't Stad.


Wist je dat je in de buurt van de Meir sinds kort een verbogen parel kan herontdekken? De oude Handelsbeurs (vanaf de Meir toegankelijk via de Twaalfmaandenstraat) is deze zomer terug open voor het publiek. Een prachtige binnenplaats dat het ontdekken meer dan waard is. Je kan er bovendien iets drinken.De wijde natuur in


Je zou het niet altijd zeggen, maar je bent nooit ver weg van de natuur in Antwerpen. Naast grote parken zoals Rivierenhof, Den Brandt en Middelheim heb je genoeg stukken groen net buiten onze geliefde stad. 


Zo heb je de Kalmthoutse Heide. Perfect bereikbaar met de trein en een tocht door dit natuurgebied brengt je naar een compleet andere wereld. 


Meer fan van bossen? Het Sint-Annabos biedt met zijn 96 hectaren grondgebied soelaas op Linkeroever. Ik hoop dat je nu wat leuke ideeën hebt opgedaan om aan je vakantie in eigen stad te beginnen. Heb je zelf nog favoriete plekjes die je met ons wil delen? Deel dan een foto van je toplocatie en tag @antwerplocals en @antwerponly. Tot volgende keer en veel reisplezier!